top of page

Jak na "přetahy a nedotahy" ve výkrese v Carlson Software

Někdy nás ve výkrese trápí nedotáhnuté nebo přetažené křivky, úsečky. V Carlson Software existuje pomocník nebo vychytávečka, která nejen, že ukáže a označí ve výkrese tyto nedokonalosti, ale pomůže nám je i opravit. Funkci nalezneme, jak v software Civil, tak i v Survey v roletovém menu Plocha/Parcely. Tato roletka obsahuje také spoustu další super funkci, ale dnes se věnujeme přetahům a nedotahům.



Příkaz Čištění oblasti parcel najde jakékoli přetahy i nedotahy ve výkrese a dokonce nám je pomůže i opravit. U této funkce máme na výběr z několika režimu. Možnost vypsat chyby vypíše všechny nedokonalosti do textového souboru, který je zobrazen na obrazovce, ale to je tak vše.



Pro potřeby opravy jsou nejlepší poslední dvě funkce a to Chyby kruhu a Upravit skicu.

Při výběru funkce Chyby kruhu jsou ve výkrese všechny chyby označeny červenými kruhy. Kruh si lze uložit do vlastní hladiny a po upravení nedotahů nebo přetahů lze tyto kruhy vymazat nebo zmrazit jejich hladinu. V příkazové řádků můžeme vidět kolik máme chyb ve výkrese, a dokonce je máme rozděleny na počet přetahů a nedotahů. Hodnotu tolerance v této chvíli nenastavujeme a je vhodné nastavit ji až při použití třetí funkce Upravit skicu (Adjust Linework).

Poslední funkce Upravit skicu nám pomůže automaticky odstranit přesahy anebo nedotahy v kresbě. Samozřejmě, kdo se nechce spoléhat na automatickou funkci, může opravu provést ručně pomocí základních funkcí prodluž anebo ořež. Toleranci je zde vhodné nastavit na určitou hodnotu. Přes tuto maximální hodnotu tolerance se automaticky neprovede oprava. To znamená, že mám-li přesah 4 metrů tak toleranci pro opravu nastavím na 4 a nemusím se bát, že by nebyly všechny menší chyby neopraveny. Hodnota 4 metrů je zde použita jen pro názornou ukázku. Nyní stačí vybrat entity ve výkrese, potvrdit výběr a je opraveno.






40 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page